BRE Innovation Park – Visitors Centre Film

Add to Scrapbook
45654565

Architecture and Design Scotland collaborated with BRE and Scottish Enterprise to develop a film showing the construction of the BRE Visitor Centre at the Innovation Park at Ravenscraig.

To see more of the construction of the Visitors Centre click here.

We developed this film to document the process of delivering a project using Modern Methods of Construction. It is a live diary of the erection of the centre on-site, including a time-lapse film capturing the design stages of the building, the harvesting and processing of home-grown timber, the offsite manufacturing process, construction and fit-out of the building on site as well as footage of the building once complete.

The Visitor Centre is the first building to be built on the BRE Innovation
 Park at Ravenscraig. It is a high performance building in its own right. It is the information hub for the research activities undertaken at the park, as well as operating as a community facility to engage with local groups. It demonstrates the leading-edge work going on in Scotland in delivery of innovative construction systems from home grown materials to illustrate the potential for growth in the use of new products and technologies.

The Park

The BRE Innovation Park at Ravenscraig aims to provide a facility to demonstrate innovation in excellence in construction and to provide a platform for industry to research, develop and test solutions for energy efficient, sustainable and affordable buildings.

This is a live resource that provides the means for designers and manufacturers to build and monitor sustainable construction techniques. It is an opportunity to learn and disseminate the knowledge and expertise gained from the design, procurement and post-construction phases of development.

The park is situated on the former Ravenscraig Steelworks near Motherwell, North Lanarkshire, an area undergoing extensive regeneration. It is centrally located and easy to access from major routes.

Case study

We have developed a case study describing the approach and key lessons from the design which can be downloaded on the right hand side or seen here.

Scroll to top