Speyside High School – Moray – Reimagining the Culture of Flexible Spaces

Add to Scrapbook
1853318533

The story of making a fabulous space, with commitment, active engagement and a vision

Following an invitation from Moray Council, A&DS supported Speyside High School reimagine the flexible space linking the existing school building and the new built extension. Through a series of structured workshops facilitated by A&DS, we helped the school clarify what a successful space means for them, and defined a strategy with specific recommendations on how to make the space deliver their vision for:   

“A fabulous, pleasant and clean environment to socialize in, which is comfortable, practical and can be used in multiple ways;

A focal point for the community, which will increase use, bring in income and become self-sustaining, through attracting more customers and bringing back old customers;

A collaborative centre for success for vocational learning, which is well-managed, looked after and loved.” 

A&DS along with pupils and their teachers “hacked” the flexible space for three days: various settings were constructed, installed and tested before being evaluated by the school and community. The process and learning from the experience is recorded in a report  and you can also see how the space was transformed in a short video

Our work with Speyside High School culminated with the Prospect North exhibition which was hosted in the flexible space and engaged the school and local community. The exhibition, part of Scotland’s contribution to the 15th International Architecture Exhibition of la Biennale di Venezia, was an immersive experience which used augmented reality to explore the local issues and needs. 

Check out more inspiring projects in our Spark Gallery

Exhibition: Making Space 2016

Making Space 2016 promoted innovation, creativity and sustainability in design for children and young people.

Smarter Places

Learn more about our work across the learning estate and our collaboration with local authorities to regenerate spaces for learning, by design.

Scroll to top