Case Study 9 – Glentress Peel

Add to Scrapbook
1388713887
Download: 09_Glentress Peel

Project Name: Glentress Peel Visitor Facilities

Building Type: Public

Location: Glentress Forest, near Peebles

Architect: Gaia Architects

Project: This visitors facility in a forest popular with walkers and mountain bikers is built predominately from timber. South facing glazing, solar shading, high levels of air tightness, cellulose (recycled newspaper) insulation, and

the inclusion of thermal mass elements allow the building to come close to requiring zero active heating and cooling systems.

Materials Featured: Douglas Fir, Scottish Larch, Scottish oak, Scottish Birch, timber truss, timber I beam

Case Study 1: EcoSpace

This sustainable development centre at Fife College features timber construction and a green roof.

Case Study 6 – Carrochan

The headquarters for Loch Lomond and the Trossachs national park - which is 35% forest - has been appropriately built from Timber.

Case study 8 – Paramatta

This private house has been constructed from natural materials and designed to make the best use of solar energy.

Scroll to top