Case Study: The Shields Centre

Add to Scrapbook
2019420194

This community hub in Pollokshields, Glasgow integrates traditional GP services with local social work services and community initiatives.

The Shields Centre, a new health and social care facility for NHS Greater Glasgow and Clyde expands on the idea of what a health centre embodies. The new centre offers traditional medical services with two GP practices on the ground floor, but also acts as a community hub  bringing together local social work services, health initiatives and a community garden.

Download this case study to find out more about how:

  • The new building successfully integrates traditional healthcare services with social work services and community initiatives.
  • An extensive period of consultation enabled community members and stakeholder organisations to influence the design.
  • The adaptive design was able to accommodate a change in the scope of the project at a relatively late stage.
  • The design achieves an on street presence in a built up urban area.
  • An on-site community garden forms an important part of the centre as a community teaching resource and rehabilitation tool.

Download: The Shields Centre Case Study for web

Healthier Places

Supporting the creation of truly healing places and healthier communities across Scotland.

SCIM Design Statements

Description of SCIM Design Statements for NHS Scotland with links to project pages.

Scroll to top